Demence in Alzheimerjeva bolezen dr. Nori Graham
Demence in Alzheimerjeva bolezen
dr. Nori Graham, dr. James Warner
9,95 €

Komu je namenjena ta knjiga?

• Se vam zdi, da vam peša spomin?

• Se vaš oče ali mati čudno vede?

• Je to alzheimerjeva bolezen?

• Je alzheimerjeva bolezen isto kot demenca?

Če si zastavljate podobna vprašanja, je to prava knjigaza vas. Demenca je bolezen možganov. V prvem poglavju knjige bomo skušali razložiti, za kaj pri tej bolezni sploh gre. Ta del besedila vam bo pomagal pri presoji, ali imate demenco morda vi, član vaše družine ali vaš prijatelj.
Nadaljevali bomo z razpravo o zdravljenju in z nekaj napotki, kako poiskati pomoč, nato pa bomo dodali nekaj nasvetov, kako si urediti življenje, če vas ali koga od vaših bližnjih prizadene demenca. Potem bomo preučili, kaj si lahko obetajo bolniki z alzheimerjevo boleznijo od prihodnjega razvoja, si s tem v zvezi zastavili nekaj vprašanj in podali nekaj možnih odgovorov nanje. Na koncu bomo opisali, kako delujejo možgani. Del tega poglavja ni prav poljuden in je bolj znanstvene narave – če želite, ga lahko preskočite.
O demenci obstaja veliko napačnih informacij. Ta knjiga je namenjena vsem, ki jih skrbi, da imajo demenco sami, njihov prijatelj ali kdo v njihovi družini. Namenjena je tudi ljudem, ki živijo ali delajo z dementno osebo. Upamo, da boste ob branju bolje razumeli vzroke bolezni in izvedeli, kako jo diagnosticiramo in zdravimo.

Kaj je demenca
Demenca je pojem, ki opisuje vsako stanje, v katerem se delovanje različnih možganskih funkcij, kot so spomin, mišljenje, prepoznavanje, govor, načrtovanje in osebnostne lastnosti, postopoma poslabšuje. Demenca ni del normalnega staranja. Z leti postanejo vsi bolj pozabljivi, kar pa še ne pomeni, da imajo demenco. Najpogostejši tip demence je alzheimerjeva bolezen, obstajajo pa tudi drugi tipi.

Koga lahko prizadane demenca
Demenca je pogosta bolezen. Po nekaterih ocenah najbi imelo v Veliki Britaniji demenco skoraj tri četrt milijona ljudi, število pa še narašča. S staranjem se tveganjeza demenco naglo povečuje. Ocenjujejo, da ima vsak šesti človek, starejši od 80 let, eno izmed različnih vrst demence. Demenca lahko prizadene vsakogar. Mnogi znani ljudje, med njimi Ronald Reagan, Harold Wilson, Margaret Thatcher in številni drugi, so zboleli za demenco. Gre za globalni problem vseh ljudstev in vseh družbenih slojev. Nihče ni imun.

Iz vsebine:

  • Uvod
  • Kaj je demenca
  • Simptomi demence
  • Zdravljenja pri demenci
  • Pomoč
  • Živeti z demenco: napotki za bolnike z demenco in oskrbovalce
  • Napovedi
  • Vprašanja in odgovori
  • Kako delujejo vaši možgani
  • Uporabni naslovi

O avtorjih:

Dr. Nori Graham je zaslužna zdravnica psihiatrinjana oddelku Psihiatrija za starostnike v Royal Free Hospitalu, kjer je dolga leta vodila multidisciplinarni center za starostnike z duševno boleznijo. Med letoma 1987 in 1994 je bila nacionalna predsednica Alzheimerjevega društva za Anglijo in od leta 1996 do 2002 predsednica Mednarodnega združenja za alzheimerjevo bolezen (ADI), krovne organizacije nacionalnih društev za alzheimerjevo bolezen po svetu. Zdaj je podpredsednica angleškega Alzheimerjevega društva in častna podpredsednica ADI. Leta 1996 ji je za njeno delo univerza Open University podelila častni doktorat.

Dr. James Warner je konzultant na oddelku za psihiatrijo za starostnike v bolnišnici St Charles Hospital in izredni profesor psihiatrije na Imperial Collegeu v Londonu. Dela v timu, ki ocenjuje razmere in potrebe skupnosti in skrbi za zdravljenje ostarelih z duševnimi boleznimi in demenco. Dr. Warnerjevo akademsko področje je v dobršnem delu vezano na poučevanje in raziskave demence. Je avtor več kot 50 znanstvenih prispevkov, nekaj knjig in nekaj poglavij v knjigah. Dr. Warner je član odbora v sekciji za psihiatrijo starostnikov pri Svetovnem psihiatričnem združenju in upravitelj dobrodelnega sklada »Dementia UK«.

Trenutno še neocenjena.

Avtorji: dr. Nori Graham, dr. James Warner

Število strani: 122

Leto izdaje: 2013

Dimenzije: 11 x 17.8 x 0.9 cm

Vezava: Mehka

Zalozba: eBesede d.o.o.

Jezik: slovenski

ISBN: 9789616922197

eBesede, spletna knjigarna in založba.
Moderna spletna knjigarna z brezplačno dostavo za člane Kluba eBesede ob predplačilu in ugodnostjo bonusov pri naslednjih nakupih.
Vse knjige so na zalogi in jih navadno odpošljemo še isti dan.

Oprostite, žal za ogled spletne strani uporabljate star in nepodprt spletni brskalnik.

Predlagamo, da ga brezplačno nadgradite z novejšim, priporočamo Google chrome. Za nadaljno razlago kliknite tukaj.