Peta veja oblasti Bojan Dobovšek
Peta veja oblasti
Bojan Dobovšek
19,90 €

"Svetovljanstvo, široka razgledanost, odprtost za različnosti, občutek, da je življenje dosegljivo tudi v Sloveniji. To je tisto, kar iščemo vsi skupaj. Iz delovanja in pisanja dr. Bojana Dobovška je jasno razvidno, zakaj se je odločil za vstop v politiko." Bogomil Ferfila

Klasična delitev oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno vejo, ki so v sistemu zavor in ravnovesij ter medsebojnega nadzora, je že dolgo presežena. Nadgrajuje se z mediji kot četrto vejo, ki naj bi neodvisno nadzorovala ostale, toda kdo danes nadzoruje/obvladuje medije?

Multinacionalne korporacije, vplivni bančniki in netransparentne neformalne mreže, o katerih razpravljam v svojih prispevkih, tvorijo peto vejo oblasti, ki si s svojim vplivom podreja vse ostale v škodo ljudi in le v svojo korist. Koncept pete veje oblasti odpira vprašanji, kdo bo nadzoroval to vejo in ali pravna država v poznomoderni družbi sploh še deluje.

O avtorju

Profesor dr. Bojan Dobovšek je habilitiran za področje kriminologije na Fakulteti za varnostne vede v Ljubljani, Univerza v Mariboru. Bil je sodelavec Univerze v Würzburgu in tamkajšnjega inštituta za politične vede ter gostujoči predavatelj na Pravni fakulteti Univerze v Gentu, Belgija. Je avtor številnih knjig in organizator domačih ter tujih konferenc na teme s področij organizirane in finančne kriminalitete ter korupcije. Po dosežkih v stroki je spoznal, da je na spremembe v družbi mogoče vplivati le v politiki, zato je ustanovil zavod Dobra država. Je poslanec v slovenskem parlamentu.

Svetovljanstvo, široka razgledanost, odprtost za različnosti, občutek, da je življenje dosegljivo tudi v Sloveniji. To je tisto, kar iščemo vsi skupaj. Iz delovanja in pisanja dr. Bojana Dobovška je jasno razvidno, zakaj se je odločil za vstop v politiko. Tako bo ob izdatnih teoretičnih in praktičnih izkušnjah z vodenjem lahko pripomogel k temu, da Slovenija kot država doseže naslednji razvojni korak, ki je možen le, če se razkriva in postopoma omejuje delovanje lobističnih omrežij.

Dr. Bogomil Ferfila

Trenutno še neocenjena.

Avtorji: Bojan Dobovšek

Število strani: 269

Leto izdaje: 2016

Dimenzije: 16.5 x 23.5 x 16 cm

Vezava: Mehka

Zalozba: eBesede d.o.o.

Jezik: slovenski

ISBN: 9789616922951

eBesede, spletna knjigarna in založba.
Moderna spletna knjigarna z brezplačno dostavo za člane Kluba eBesede ob predplačilu in ugodnostjo bonusov pri naslednjih nakupih.
Vse knjige so na zalogi in jih navadno odpošljemo še isti dan.

Oprostite, žal za ogled spletne strani uporabljate star in nepodprt spletni brskalnik.

Predlagamo, da ga brezplačno nadgradite z novejšim, priporočamo Google chrome. Za nadaljno razlago kliknite tukaj.