Pomen hrane
Hrana ima močan vpliv na vaše zdravje in na možnost, da zbolite zaradi bolezni srca in ožilja ter nekaterih vrst raka. Ta knjiga je namenjena ljudem, ki so sicer zdravi, a si želijo razumeti pomen prehrane ter izbrati takšno, ki jih bo ohranjala zdrave.
Uvodna poglavja natančno razložijo, kako poteka vaša prebava in zakaj vaše telo potrebuje:
- energijo,
- beljakovine,
- maščobe,
- ogljikove hidrate,
- vitamine in minerale.
Ta poglavja vsebujejo izsledke prehranske znanosti, opisujejo, kaj so »zdrava« živila in kakšna je povezava prehrane z nekaterimi boleznimi, kot so bolezni srca in ožilja, črevesne bolezni in rak.
Zdravo prehranjevanje
Poglavje »Zdravo prehranjevanje« je namenjeno temu, da si po uvodnih informacijah vsak lahko naredi načrt za svojo prehrano, ki bo vključevala primerne količine različnih skupin živil. Poglavje prav tako nudi informacije o tem, kako shujšati na najvarnejši in najučinkovitejši način.
Za pravilno izbiro vaše prehrane morate razumeti označevanje hranilnih vrednosti na embalaži živil in se zavedati različnih načinov, s katerimi živilska industrija obdela sveže proizvode, da bi povečala njihovo dostopnost za uporabnika. O tem govorita poglavji »Označevanje živil« in »Aditivi v živilih«.
Nekateri ljudje zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo uživati določenih živil ali dodatkov v živilih, med njimi tudi nekaterih izmed tistih, ki so bistvena za uravnoteženo prehrano. Informacije in nasvete o tem problemu nudi poglavje »Alergija in intoleranca na hrano«.
Na tržišču je na voljo veliko različnih prehranskih izdelkov in diet, ki naj bi prispevali k uravnoteženi prehrani ali spodbudili hitro izgubo telesne teže. Opisani so v zadnjem poglavju »Prehranska dopolnila, alternativne diete in ‘zdrava živila’«.
Ta knjiga torej nudi pregled nad našo prehrano. Za tiste, ki potrebujejo dodatne informacije o specifičnih zdravstvenih stanjih ali prehranskih zahtevah (na primer pri veganih), je na koncu knjige seznam uporabnih naslovov.
Iz vsebine:
- Uvod
- Kako vaše telo uporabi hrano
- Energija
- Beljakovine
- Maščobe
- Ogljikovi hidrati
- Vitamini in minerali
- Zdravo prehranjevanje
- Označevanje živil
- Aditivi v hrani
- Alergija in intoleranca na hrano
- Prehranska dopolnila, alternativne diete in »zdrava hrana«
- Uporabni naslovi
O avtorici:
Dr. Joan Webster – Gandy je dietetičarka in nutricionistka, njena področja raziskovanja pa so debelost in z njo povezane bolezni. Ima bogate izkušnje na področju dietetike in prehranjevanja v okviru javnega zdravja.
Avtorji: dr. Joan Webster-Gandy
Število strani: 138
Leto izdaje: 2013
Dimenzije: 11 x 17.8 x 1 cm
Vezava: Mehka
Zalozba: eBesede d.o.o.
Jezik: slovenski
ISBN: 9789616922166